Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Otkrivena tajna Tutankamonove smrti

Go down 
AuthorMessage
fraktal

fraktal

Number of posts : 235
Registration date : 2009-03-03

Otkrivena tajna Tutankamonove smrti Empty
PostSubject: Otkrivena tajna Tutankamonove smrti   Otkrivena tajna Tutankamonove smrti Icon_minitimeTue Feb 16, 2010 6:48 pm

Tutankamon, čiji je uzrok smrti prije 3000 godina ostao tajnom, umro je najvjerojatnije od malarije u kombinaciji s bolsti kostiju.
Mladi faraon Tutankamon, čiji je uzrok smrti prije 3000 godina ostao tajnom, umro je najvjerojatnije od malarije u kombinaciji s bolesti kostiju, prema istraživanju koje će službeno biti objavljeno u srijedu, koje također otkriva i njegovo podrijetlo, dosad ne sasvim poznato.

Dr. Zahi Havas, glavni tajnik egipatskog vrhovnog vijeća za starine, u srijedu bi u Kairu trebao objaviti rezultate opsežnog DNK i radiološkog istraživanja provedenog na Tutankamonovoj mumiji, dvjema mumijama pronađenima u njegovoj grobnici, i svim poznatim mumijama iz 18. dinastije, kojoj je mladi faraon pripadao. Rezultate će istodobno objaviti i Journal of the American medical Association (JAMA)

Agencija AFP piše, ne navodeći odakle joj izvješće dan unaprijed, da je utvrđeno kako je Tutankamon, koji je umro u dobi od 19 godina nakon kratke vladavine, preminuo od posljedica malarije u kombinaciji s nasljednom bolesti kostiju.

Znanstvenici su uspjeli istraživanjem mumija utvrditi rodbinske veze, nasljedne patološke karakteristike i zarazne bolesti u obitelji.

Dijagnoza je postavljena zahvaljujući genetskim ispitivanjima


Definitivno je utvrđeno ono što se pretpostavljalo i ranije - da je Tutankamonov otac faraon Amenhotep IV. (poznat i kao Ehnaton, ili na grčkom Amenofis IV.), ali mu je kao majka isključena legendarna kraljica Nefertiti. Faraonova majka je mumija KV35YL čije ime ostaje nepoznato.

- Rezultati daju naslutiti da je nekroza kostiju - nedovoljna cirkulacija krvi u koštanom tkivu koja slabi ili uništava dio kostiju - u kombinaciji s malarijom, najvjerojatniji uzrok Tutankamonove smrti - napisao je Havas u Journalu of the American medical Association (JAMA) od 17. veljače.

Dijagnoza je postavljena zahvaljujući genetskim ispitivanjima koja su otkrila niz malformacija u Tutankamonovoj obitelji, poput Koehlerove bolesti koja je posebno pogodila mladog faraona. Radi se o rijetkoj bolesti kosti stopala u djece zbog koje taj dio tijela gubi opskrbu krvlju.

Analiza je također pokazala trag parazita Plasmodiuma falciparuma, uzročnika malarije, kod Tutankamona i još četiriju ispitanih mumija.


http://www.novine-online.com/vijesti/zanimljivosti/7252-javnocom.html
Back to top Go down
Espiga 4Number of posts : 1277
Registration date : 2010-09-05

Otkrivena tajna Tutankamonove smrti Empty
PostSubject: Re: Otkrivena tajna Tutankamonove smrti   Otkrivena tajna Tutankamonove smrti Icon_minitimeThu Sep 30, 2010 2:31 pm

Back to top Go down
 
Otkrivena tajna Tutankamonove smrti
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Users` Gropus :: Arheološke i povijesne zagonetke-
Jump to: