Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Hakirana pisma govore protiv utjecaja čovjeka na klimu

Go down 
AuthorMessage
fraktal

fraktal

Number of posts : 235
Registration date : 2009-03-03

Hakirana pisma govore protiv utjecaja čovjeka na klimu Empty
PostSubject: Hakirana pisma govore protiv utjecaja čovjeka na klimu   Hakirana pisma govore protiv utjecaja čovjeka na klimu Icon_minitimeWed Dec 09, 2009 7:07 pm

Hakirana elektronska pošta stručnjaka za klimatske promjene pokazuje da globalno zagrijavanje ne uzrokuju ljudi, već priroda, upozorio je danas vodeći pregovarač o klimi iz Saudijske Arabije.

Mohammad Al-Sabban ističe da bi taj slučaj mogao ozbiljno potkopati vjerodostojnost klimatske konferencije koja se sljedeći tjedan održava u Kopenhagenu i poslužiti kao argument zemljama koje nisu voljne smanjiti svoje emisije CO2.

Stotine pisama, koja su znanstvenici iz Climatic Research Unita (CRU) slali svojim kolegama, prije dva tjedna objavljene su na webu, a policija još nije sa sigurnošću utvrdila jesu li procurila ili su hakirana.

Iako je većina znanstvenika na temelju brojnih istraživanja uvjerena da ljudske aktivnosti - povećana emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova - imaju ključan utjecaj na globalno zagrijavanje koje je nedvojbeno potvrđeno, klimatski skeptici smatraju da je ono posljedica prirodnih ciklusa. Prema njima rezanje emisija neće imati nikakvog učinka, a usporit će gospodarski razvoj mnogih zemalja.

Neki kritičari čak tvrde da je problem globalnog zagrijavanja svojevrsna zavjera bogatih i moćnih zemalja koje nastoje ograničiti razvoj novih gospodarstava, odnosno zadržati kontrolu nad njima, a curenju sadržaja mailova nadjenuli su zvučno ime 'ClimateGate' (prema Watergateu).

- Iz pojedinosti ovog slučaja proizlazi da ljudske aktivnosti nemaju nikakve veze s klimatskim promjenama – izjavio je za BBC Mohammad Al-Sabban. – Klima se mijenja već tisućama godina, međutim, zbog prirodnih, a ne ljudskih uzroka – dodao je.

Neke zemlje dijele ovo uvjerenje i traže da se provede temeljita istraga 'ClimateGatea'.

S druge strane neki stručnjaci upozoravaju kako ovakav stav i priliči zemlji koja je jedan od najvećih proizvođača fosilnog goriva u svijetu.

- Saudijci se vraćaju u dane kada su bili otvoreni poricatelji klimatskih promjena što ne čudi za zemlju čije gospodarstvo ovisi o fosilnim gorivima, međutim, to je kratkovidno i nikako nije u skladu s politikom ostalih zemalja u razvoju – komentirao je Malini Mehra, direktor Centra za društvena tržišta u Indiji.

Dodao je kako se vodeći svjetski znanstvenici slažu da je ono što nam se događa posljedica ljudskih aktivnosti, a ne prirodnih promjena.


http://www.jutarnji.hr/-hakirana-pisma-govore-protiv-utjecaja-covjeka-na-klimu-/386363/
Back to top Go down
 
Hakirana pisma govore protiv utjecaja čovjeka na klimu
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Zavjere-
Jump to: