Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 CERN umjesto vodika sada u LHC-u sudara ione iz jezgri olova

Go down 
AuthorMessage
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

CERN umjesto vodika sada u LHC-u sudara ione iz jezgri olova Empty
PostSubject: CERN umjesto vodika sada u LHC-u sudara ione iz jezgri olova   CERN umjesto vodika sada u LHC-u sudara ione iz jezgri olova Icon_minitimeTue Nov 23, 2010 4:10 pm

Institut je u velikom sudaraču uspio u samo četiri dana zamijeniti medij između posljednjeg snopa protona i prvoga snopa iona iz jezgri olova

Četiri dana, toliko je samo trebalo da u Velikom sudaraču hadrona (LHC-u) stručnjaci zamijene medij. Posljednji snop protona ("oljuštenih" atoma vodika) ispaljen je 4. studenoga, a prvi pokusni snop u kojemu su olovni ioni (jezgre atoma olova) ispaljen je u noći sa subote na nedjelju 30 minuta poslije ponoći, javljaju iz Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN).

Stabilno stanje u kojemu znanstvenici mogu spokojno proučavati učinke sudara jezgri olova postignuto je u ponedjeljak 8. studenoga u 11.20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

- Brzina kojom smo prešli na ione olova zapravo je znak zrelosti LHC-a - komentirao je vijest glavni direktor CERN-a Rolf Heuer. Stroj radi poput urice poslije samo nekoliko mjeseci rutinskoga rada.

Akcelerator koji radi s jezgrama olova umjesto s jezgrama vodika u snopovima - nešto je potpuno drugo. Bilo je potrebno uspostaviti novu vrstu snopa od izvora, generatora i maloga ubrzivača, odakle se snopovi uvode u najveću, 27-kilometarsku kružnu cijev LHC-a, sve do upravljanja sudarima snopova koji se u LHC-u kreću u suprotnim smjerovima. U paketima su sada, umjesto pojedinačnih protona, nakupine od 82 te čestice. Predviđa se da će jezgre bez teškoća biti ubrzane sve do pune energije od 2,87 teraelektronvolti (TeV).

Tri pokusa pratit će sudare, poznati detektori ATLAS i CMS te detektor ALICE, koji je i konstruiran s glavnom namjerom da proučava upravo sudare olovnih jezgra - ALICE sada nastupa pod svjetla reflektora. Upravo su njihovi fizičari, među čijim je čelnicima i zagrebački profesor dr. Guy Paić, još 2009. objavili prve znanstvene radove s rezultatima prvih sudara protonskih snopova.

- Impresivno je kako se LHC glatko prilagodio novom mediju i odmah postao sposoban pratiti mnogo veći broj tragova koji nastaju sudaranjem jezgra olova - objavio je Jurgen Schukraft, glasnogovornik pokusa ALICE.

LHC je praktično cjelogodišnji "vozni red" pokusa sa snopovima protona de facto završio prije mjesec dana, a sad će se odvijati pokusi s olovnim ionima sve do 6. prosinca, kada se akcelerator zaustavlja iz tehničkih razloga. Rad će LHC nastaviti od veljače 2011. godine.

Za razliku od pokusa s jezgrama vodika, u kojemu se traže još nepoznate čestice koje su nastale u milijuntinki prve milijuntinke sekunde Velikoga praska, detektor ALICE stvoren je da odgonetne tajne fizike u kvark-gluonskoj plazmi. To je nedovoljno proučeno stanje materije u kojemu se sitnije čestice, kvarkovi, nakupljaju u krupne kao što su protoni i neutroni. Pokušava se dokučiti i fenomen tzv. jake interakcije koja protone, unatoč tome što su pozitivno nabijeni, drži na okupu u jezgrama atoma.


Source: vecernji.hr
Back to top Go down
 
CERN umjesto vodika sada u LHC-u sudara ione iz jezgri olova
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Tehnologija-
Jump to: