Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Sirius sistem

Go down 
AuthorMessage
Espiga 4Number of posts : 1277
Registration date : 2010-09-05

Sirius sistem Empty
PostSubject: Sirius sistem   Sirius sistem Icon_minitimeFri Nov 05, 2010 11:40 am

The Universe within 12.5 Light Years

The Nearest Stars

Sirius sistem 12lys

http://www.atlasoftheuniverse.com/12lys.html

Sirius

Udaljenost 8.58 Svjetlosnih godina od Zemlje.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sirius
Back to top Go down
Espiga 4Number of posts : 1277
Registration date : 2010-09-05

Sirius sistem Empty
PostSubject: Re: Sirius sistem   Sirius sistem Icon_minitimeFri Nov 05, 2010 12:00 pm

Sada ovih dana tj noći Sirius planet možete naći na nebu vrlo lako i jednostavno. Kako u osnovi u tjednu radim najmanje dvije noćne smjene onda imam vremena za gledanje u zvijezde do mile volje pa onda znam kako se sad kreću. Sirius zvijezdu tražite tako da prvo nađete Orion. Kad padne noć vidjet ćete nešto jako sjajno na nebu. Pošto vam je Sirius najsjajnija zvijezda mogli bi pomisliti da je to. Ne to nije Sirius. To vam se sad vidi Venera. Planet Venera u sunćevom sustavu. Odbija se sunce tj sunćeve zrake o nju isto ko i od Mjeseca. Tokom noći ona vam putuje na zapad jer se Zemlja u osnovi okreće prema istoku. Ne vrti se svemirski svod nego se Zemlja vrti k istoku pa mi na Zemlji mislimo i onda kažemo da zvijezde putuju prema zapadu. Isto ko i Sunce. Izlazi na istoku a zalazi na zapadu. Ista stvar putanje. Nama sve stvari na nebu putuju od istoka k zapadu a u osnovi se Zemlja okreće oko svoje osi u ovom smjeru od zapada prema istoku i to. Ok.

Dakle to šta ćete vidjet na početku večeri a sjaji da bode oći doslovno je Venera. Nije zvijezda jer zvijezda je sunce a ne planet. Venera . okrenite se prema jugu , dignite glavu i vidjet ćete je.

Gdje vam je Sirius. Pa nema šanse da ga nađete ako ne locirate Orion zviježđe. Kako ćete locirat Orion zviježđe napisat ću vam malo dole ispod , sad je bitno znati da Orion zviježđe je daleko na istoku kad padne noć i vi još nemožete vidjeti Sirius jer prvo treba Orion da se pomakne još malo prema ovamo da bi i Sirus se pojavio na nebeskom svodu. Oko deset , jedanajst sati već vam Orion zviježđe izađe na istoku. Oko dvije tri ure poslije ponoći , a vjerovatno i prije imate i Sirius. Dobro sad zavisi gdje ste jer ako nema planina na istoku nego ste na ravnici naravno prije će izaći tj ništa vam ne blokira pregled nebeskog svoda i to.

Recimo da je pet sati ujutro. Orion će vam se nalaziti , okrenite se prema jugu i dignite glavu i vidjet ćete ga. Kako ćete ga prepoznati ? Pa jednostavno. Ima tri zvijezdice specifićno poredane i oko njih na svakom kutu malo dalje po četri malo sjajnije zvijezde.


Sirius sistem Orion_constellation_map-fr

Orion zviježđe vam pokriva veliku površinu gore kad se okrenete prema jugu i pogledate. Nema šanse da ga ne ugledate. Nemoguća misija totalno. Osim ako niste totalni debil il slijepi tj slijepac i to. Ne postoji mogućnost da ga ne vidite. Nemoguće. Dakle sad kad ste vidili te tri središnje zvijezdice sad pogledajte gdje vam je Sirius od njih. Točno onako kao na ovoj karti i ugledat ćete ga. Jučer tj sinoć sam baš malo šeta okolo da vidim jel stvarno kako kažu najsjajnija zvijezda jer sam vidija još nekoliko sjajnih zvijezda. Malo sam uspoređiva. Moram reč da je jer ove druge zvijezde iako također ima par njih koje jako svijetle ova jedina i trepće i kad ideš to gledat i malo uspoređivat s drugima okolo onda skužit da je ta zvijezda u osnovi jača i sjajnija od ostalih iako na prvi pogled s ovim drugim zvijezdama koje su isto jakog sjajaj ne izgleda da ima razlike al u osnovi Sirijus trepće i to se baš vidi da pulsira. Jest u osnovi jest najsjajnija zvijezda na nebu.

Back to top Go down
Espiga 4Number of posts : 1277
Registration date : 2010-09-05

Sirius sistem Empty
PostSubject: Re: Sirius sistem   Sirius sistem Icon_minitimeFri Nov 05, 2010 12:04 pm

Ako imate google earth onda imate obićno i verziju gledanja : nebo.

Evo slike , Orion sistem i Canis major ( zviježđe Veliki pas ).

Sirius sistem 51513818

Približeno k Siriusu tj Canis major-u.

Sirius sistem Or1h

Sirius :

Sirius sistem 54546360


PS : ako budete gledali na googleu ovo možete bacit malo okol na Orion sistem , imate tu par zvijezda koje su onako isto zanimljive za istraživanje i to : Rigel ( Orion ), Belatrix ( Gama Orion ), Betelgeuse.


Mala napomena : Sirus je odma tu ( pogledajte prvi post ) , a Orion zviježđe tj ove tri zvijezde koje sam izdvoji jer su u osnovi bitne za one koje zanima tematika vanzemaljaca , posebno zvijezda Rigel tj Orionci , vam nisu tu blizu nego jako daleko u svemiru. Ovo kažem da ne bi mislili da su Sirius i Orion prostorno blizu. Daleko je Rigel prostorno i od nas i od Siriusa. Procijenjuju na nekih sedamsto svijetlosnih godina udaljenosti. Ovo kažem da ne bi misli kad gledate u nebo i kako nama nebeski svod izgleda ravna ploča u osnovi kad ga gledamo da su Sirius i Rigel u osnovi blizu gore tj jedan kraj drugoga. Jok nisu , samo se nalaze u istom tj susjednim kvadratima neba tj zviježđima. Koliko je koja zvijezda točno udaljena od nas najbolje potražiti na wikipediji ili negdje na strućnom linku o toj i toj zvijezdi.

Rigel is well beyond the current range of accurate parallax measurements: spectroscopic estimates place its distance between 700 and 900 light-years

Wikipedija kaže sedamsto do devest. Ok. 540 svijetlosnih godina u osnovi. Al ok nije bitno. Bitno je da skužite ovo da nam je Sirius tu odma a Rigel je gledano po pravcu u osniv jako dalje u dubinu. Znači jesu oni ovako kad ih se gleda na nebu jedan pored drugoga al u praksi nisu.
Back to top Go down
Mina

Mina

Female Number of posts : 84
Age : 35
Lokacija : Zagreb
Registration date : 2010-04-19

Sirius sistem Empty
PostSubject: Re: Sirius sistem   Sirius sistem Icon_minitimeWed Dec 29, 2010 8:41 pm

Samo mala ispravka, u vrijeme kad je postavljen post, ono što je bolo oči tada (a bode još i sada) nije Venera već Jupiter,
Venera se u ovo doba godine vidi rano ujutro pred svitanje...
Back to top Go down
Espiga 4Number of posts : 1277
Registration date : 2010-09-05

Sirius sistem Empty
PostSubject: Re: Sirius sistem   Sirius sistem Icon_minitimeFri Dec 31, 2010 12:39 am

A znači ono je Venera šta sjaji u pet ujutro na nebu. Baš sam se pitao koji je ono sad k. Hvala na infou.
Back to top Go down
Sponsored content
Sirius sistem Empty
PostSubject: Re: Sirius sistem   Sirius sistem Icon_minitime

Back to top Go down
 
Sirius sistem
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Astronomija-
Jump to: