Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Superbakterija iz Indije širi se svijetom

Go down 
AuthorMessage
Secret Face

Secret Face

Number of posts : 229
Registration date : 2009-01-27

Superbakterija iz Indije širi se svijetom Empty
PostSubject: Superbakterija iz Indije širi se svijetom   Superbakterija iz Indije širi se svijetom Icon_minitimeWed Aug 11, 2010 5:07 pm

Quote :
Širom Indije rasprostranila se opasna superbakterija otporna na većinu poznatih antibiotika. Znanstvenici upozoravaju da bi sve veći broj zdravstvenih turista mogao uzrokovati njeno širenje po svijetu.
Britanski znanstvenici pronašli su superbakteriju otpornu na većinu antibiotika – upozoravaju da je raširena širom Indije, a uskoro bi se mogla raširiti i po cijelom svijetu.

Za sada je otkrivena kod 37 osoba u Britaniji koje su imale operativni zahvat u Indiji i Pakistanu.

U članku objavljenom u časopisu Lancet Infectious Diseases, liječnici pišu o otkriću novog gena pod imenom NDM-1. Gen je promijenio bakteriju, zbog čega je otporna na gotovo sve poznate antibiotike.

Superbakterija je već rasprostranjena širom Indije, u kojoj zdravstveni sustav ima daleko manje mogućnosti identificirati je i ponuditi adekvatne antibiotike.

"Potencijalna prijetnja koju NDM-1 predstavlja za zdravlje širom svijeta je ogromna. Potrebna je međunarodna koordinacija", napisali su autori.

Osim u Britaniji, otporni gen pronađen je u Australiji, Kanadi, Nizozemskoj, SAD-u i Švedskoj. Budući da mnogi Amerikanci i Europljani putuju u Indiju i Pakistan, te se tamo podvrgavaju jeftinijim kirurškim zahvatima, poput onih estetskih, vjerojatno je da će se superbakterija proširiti po svijetu.

"Situacija, posebno u zemljama koje promoviraju zdravstveni turizam, zahtijeva pomni nadzor. Posljedice bi mogle biti ozbiljne", napisao je Johann Pitout, mikrobiolog sa Sveučilišta Calgary.

net.hr
Back to top Go down
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

Superbakterija iz Indije širi se svijetom Empty
PostSubject: Re: Superbakterija iz Indije širi se svijetom   Superbakterija iz Indije širi se svijetom Icon_minitimeWed Aug 11, 2010 6:24 pm

Ljeto je najbolje doba godine kada se puštaju bakterije i virusi iz labosa...besplatni transport u veliki broj zemalja
Back to top Go down
 
Superbakterija iz Indije širi se svijetom
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Zdravlje i medicina-
Jump to: