Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Kreirali ljudski zametak od tri različita roditelja

Go down 
AuthorMessage
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

Kreirali ljudski zametak od tri različita roditelja Empty
PostSubject: Kreirali ljudski zametak od tri različita roditelja   Kreirali ljudski zametak od tri različita roditelja Icon_minitimeThu Apr 15, 2010 6:32 pm

Embriji - koji imaju po dvije majke i jednog oca - genetski su promijenjeni kako ne bi naslijedili neizlječive bolesti mišića, mozga, srca i probave.

Tim sa Sveučilišta Newcastle tvrdi da će za tri godine ovaj postupak omogućiti da žene koje prenose nasljedne bolesti rode zdravo dijete. Istraživanje se usredotočilo na mitohondrije - svojevrsne elektrane unutar stanica koje pretvaraju hranu u energiju koju koristi tijelo. Svaki mitohondrij ima svoj vlastiti DNA i prenosi se s majke na dijete. Ozbiljno oštećenje DNA utječe na jedno od 6.500 rođenih te uzrokuje oko 50 genetskih oboljenja od kojih neki uzrokuju smrt već u ranom djetinjstvu.

Međutim kritičari kažu da se ova inovacija opasno približila kloniranju ljudi te podriva svetost ljudskog života. Osim toga smatraju da je ljudsko znanje o životu neznatno pa su i eksperimenti na ovom području vrlo opasni.

Znanstvenici su naime pronašli način i uspješno zamijenili oboljeli DNA sa zdravim genetskim materijalom stvarajući zdravi embrij.

Profesorica Alison Murdoch, šefica Centra za oplodnju u Newcastleu, čiji su pacijenti donirali svoje jajne stanice za ovo proučavanje rekla je:"Bilo bi pretjerano reći da ćemo se sad riješiti svih nasljednih bolesti ali mislim da je realno reći da ih se sad svaka pojedinačna obitelj može riješiti."

U laboratoriju Sveučilišta Newcastle kreirano je 8 embrija - svaki od njih ima tri roditelja - dvije majke i oca. Četvrti roditelj - čovjek čija se sperma koristila za oplodnju doniranog jajašca također je uključen no ni djelić njegova DNA nije prenesen na embrije. Neki od embrija živjeli su šest dana, prije nego su uništeni u skladu s britanskim zakonima o oplodnji koji zabranjuju da se ovakvi embriji implantiraju u žene.

Ipak preinake zakona bude nade stručnjaka da bi se nova oplodnja mogla legalizirati. Voditelj istraživanja prof. Doug Turnbull kaže da će u slučaju da se ovo dogodi prva beba s tri roditelja biti rođena već za tri godine.

net.hr
Back to top Go down
 
Kreirali ljudski zametak od tri različita roditelja
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Zdravlje i medicina-
Jump to: