Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Klorirana voda i šamponi stvaraju otrovni otpad

Go down 
AuthorMessage
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

Klorirana voda i šamponi stvaraju otrovni otpad Empty
PostSubject: Klorirana voda i šamponi stvaraju otrovni otpad   Klorirana voda i šamponi stvaraju otrovni otpad Icon_minitimeThu Apr 15, 2010 6:28 pm

Zbog miješanja s kloraminom, spojem klora i amonijaka koji se koristi za dezinfekciju vode, šamponi, deterdženti za pranje posuđa i rublja mogu utjecati na stvaranje vrlo kancerogenih spojeva.

Studija objavljena u časopisu Environmental Science & Technology iznosi nove podatke o ranije malo poznatom onečišćivaču, nazvanom NDMA, koji sve više zabrinjava zdravstvene djelatnike, prenosi Biologija.com.hr.

William Mitch, glavni autor istraživanja, sa suradnicima je pojasnio kako je od ranije poznato da se NDMA (N-nitrozodimetilamin) i drugi nitrozamini, inače veoma kancerogeni spojevi, u malim količinama stvaraju tijekom procesa dezinfekcije otpadnih voda. Iako se nitrozamini mogu pronaći u širokom spektru izvora, uključujući obrađeno meso i duhanski dim, znanstvenici malo znaju o njihovim pretečama koje se stvaraju u vodi. Ranije studije na kozmetičkim proizvodima otkrile su da bi tvari nazvane kvaternarni amini, također sastojci sredstava za čišćenje u kućanstvu, mogli imati određenu ulogu u formiranju nitrozamina.

Zbog miješanja s kloraminom, spojem klora i amonijaka koji se koristi za dezinfekciju vode, neka sredstva za čišćenje u kućanstvu (šamponi, deterdženti za pranje posuđa i rublja) mogu rezultirati stvaranjem NDMA. U novoj studiji stoji da biljke korištene za pročišćavanje kanalizacijske vode mogu ukloniti neke od kvaternarnih amina koji stvaraju NDMA, no kvaternarni amini se koriste u tolikim količinama da ih vjerojatno u "pročišćenoj" vodi još mnogo preostaje.

net.hr
Back to top Go down
 
Klorirana voda i šamponi stvaraju otrovni otpad
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Zdravlje i medicina-
Jump to: