Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Može li roditelj odbiti obavezno cijepljenje djeteta?

Go down 
AuthorMessage
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

Može li roditelj odbiti obavezno cijepljenje djeteta? Empty
PostSubject: Može li roditelj odbiti obavezno cijepljenje djeteta?   Može li roditelj odbiti obavezno cijepljenje djeteta? Icon_minitimeFri Nov 27, 2009 4:03 pm

Zbunjeni poluinformacijama i raznim kampanjama potaknutim teorijama zavjera, sve se više roditelja pita je li cijepljenje djece doista korisno. Štoviše, upozoravaju stručnjaci, zbog slobodnog protoka dezinformacija, čemu je posebno pogodovao internet, mnogi će se usuditi reći kako je upravo cijepljenje razlog mnogim bolestima. Ne treba zaboraviti ni strah od nuspojava koje svako cjepivo ima. Ne želeći ulaziti u ovaj dio priče, provjerili smo što se događa ako roditelj odbije obavezno cijepljenje djeteta.

Može li roditelj odbiti obavezno cijepljenje djeteta? Cijepljenje

U Hrvatskoj je obavezno cijepljenje regulirano posebnim zakonom, a svake godine Kalendar cijepljenja donosi Ministarstvo zdravstva. Program cijepljenja provodi se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i financira se sredstvima Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.

Roditelji u zanemarivom broju slučajeva odbijaju cijepiti dijete, potvrdio nam je dr. Bernard Kaić voditelj Odjela za cijepljenje Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tada su, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, liječnici dužni roditelja prijaviti Sanitarnoj inspekciji koja tada bez problema može naplatiti novčanu kaznu.

- Liječnici kontaktiraju Zavod kada se susretnu s takvim slučajem. Mi ih savjetujemo, ako ništa drugo, da prijavom Sanitarnoj inspekciji zaštite sebe. U principu, ne želimo prisiljavati roditelje da cijepe djecu. Željeli bismo da oni shvate da je to dobro za djecu – objašnjava dr. Kaić i dodaje – Ako roditelji u jednom od 200 slučajeva odbiju cijepljenje propisano Kalendarom, nije to nikakva tragedija za zaštitu stanovništva. Takva se djeca jednostavno okoriste kolektivnim imunitetom stečenim procijepljivanjem ostatka stanovništva.

Liječnik, kaže dr. Kaić, može prijaviti i roditelja Centru za socijalnu skrb zbog zanemarivanja djeteta, što se ponekad i događa ukoliko se procjeni da je djetetu zaista uskraćena adekvatna zdravstvena zaštita. No koliki je broj ili omjer takvih slučajeva u liječničkoj praksi, ne zna.

Sam Zakon, objasnio je dr. Kaić, iako obvezuje roditelje na cijepljenje djece, prvenstveno obvezuje zdravstveni sustav da cijepljenje omogući i provede.

Sanitarna inspekcija, nakon prikupljenih podataka o roditeljima skrbnicima i eventualno dobivenoj potpisanoj izjavi o odbijanju cijepljenja, koju su roditelji morali potpisati kod nadležnog liječnika, podnosi optužni prijedlog o pokretanju prekršajnog postupka. Temeljem odredbe čl. 77 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kazna iznosi 2.000 kn za roditelja, odnosno skrbnika koji ne izvrši imunizaciju protiv bolesti utvrđenih Programom cijepljenja.

- Nemamo točnih brojčanih pokazatelja koliko roditelja godišnje odbije cijepljenje djece u Hrvatskoj, ali od siječnja do danas smo podnijeli pet optužnih prijedloga u Gradu Zagrebu – izvijestila nas je glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Zora Lažeta.

roditeljski.info
Back to top Go down
 
Može li roditelj odbiti obavezno cijepljenje djeteta?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Zdravlje i medicina-
Jump to: