Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Saturn – prsteni i heksagon

Go down 
AuthorMessage
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

Saturn – prsteni i heksagon Empty
PostSubject: Saturn – prsteni i heksagon   Saturn – prsteni i heksagon Icon_minitimeMon Feb 02, 2009 4:30 pm

Saturn – prsteni i heksagon 0123007.17
Infracrvena slika šesterostrane 'strukture' koja se proteže u promjeru od 25.000 kilometara oko Saturnovog sjevernog pola.

Najnovije Cassinijeve fotografije otkrivaju heksagonalnu strukturu koja se nalazi iznad Saturnovog sjevernog pola. Ovaj čudnovati šesterokut gotovo je nepomičan, a možda se radi o valu koji se proteže duboko u divovsku atmosferu prstenastog planeta.

NASA-ine letjelice Voyager 1 i Voyager 2 uočile su dio ove strukture prije gotovo 30 godina, ali zbog kuta pod kojim su snimale, nisu mogle 'uhvatiti' čitavu stvar.

Sada je Cassinijev vizualni i infracrveni spektrometar po prvi put snimio čitav heksagon, zahvaljujući nizu infracrvenih fotografija koje su snimljene u listopadu i studenom 2006., kad se letjelica nalazila točno iznad Saturnovog sjevernog pola.

Heksagon se proteže kroz područje od oko 25.000 kilometara – što je gotovo dvostruki promjer Zemlje – i izgleda kao područje vedrine u oblacima koji se dižu najmanje 75 kilometara iznad površine Saturna.

"Ova je vrlo neobična struktura precizno smještena i ima gotovo geometrijski pravilne stranice", kaže Kevin Baines iz NASA-inog JPL-a. "Nikada ništa slično nismo vidjeli ni na jednom planetu."

Saturn – prsteni i heksagon 0124007.17
Auroralni prsten (plavo) heksagona, snimljen 29. listopada 2006. s udaljenosti od oko 905.000 kilometara iznad oblaka.

Razlike drastične
NASA je u službenoj izjavi navela da bi se moglo raditi o "neobično jakom planetarnom valu koji okružuje planet i spušta se duboko u atmosferu".

Čudnovatih pojava ima i na Saturnovom južnom polu – oluja nalik uraganu, velika gotovo kao dvije trećine Zemlje.

"Zapanjujuće je vidjeti takve očite razlike na suprotnim krajevima Saturna", kaže Bob Brown, voditelj Cassinijevog vizualnog i infracrvenog spektrografskog mapiranja sa Sveučilišta Arizona.

"Na južnom polu imamo nešto što izgleda kao uragan s divovskim središtem, a na sjevernom polu imamo ovu geometrijsku strukturu", rekao je.

Trenutno se heksagon može snimiti samo u infracrvenim valnim duljinama jer je na Saturnovoj sjevernoj hemisferi zima – 'godišnje doba' koje traje 15 godina u kojima Sunčeva svjetlost ne pada na pol.

S početkom proljeća, koje se očekuje kroz dvije godine, znanstvenici će početi promatrati šesterokut i u vidljivom spektru.

Saturn – prsteni i heksagon 0125007.17
Vrtlog nalik uraganu na Saturnovom južnom polu, gdje visoka naoblaka baca sjenu na središte.
Back to top Go down
 
Saturn – prsteni i heksagon
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Astronomija-
Jump to: