Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Vtoplenik(vodenjak) i svečari

Go down 
AuthorMessage
fraktal

fraktal

Number of posts : 235
Registration date : 2009-03-03

Vtoplenik(vodenjak) i svečari Empty
PostSubject: Vtoplenik(vodenjak) i svečari   Vtoplenik(vodenjak) i svečari Icon_minitimeMon Nov 23, 2009 12:26 am

Prema legendama koje kruže podravskim selima,u rijeci Dravi živi biće sive dlake poznato kao dravski čovjek,vtoplenik ili vodenjak.Ne preporuča se kupanje u Dravi oko podneva jer postoji mogućnost da vas vtoplenik povuče pod vodu.U selu Legradu postoji priča da se taj vtoplenik može pretvoriti u labuda i na taj način namamiti ženu koja vidi labuda i pokuša ga pogladiti ne znajući tko je on.

Svečari su poznati kao duše utopljenika koji noću drže svijeće u rukama i na taj način plaše ljude.Međutim,kako područje oko Legrada obiluje prirodnim plinom tako se pojava svečara može objasniti upravo izlaženjem i samozapaljenjem tog plina.

Postoje izvještaji o viđenju svečara i vtoplenika.Ana Bedenik iz Legrada tvrdi kako je 1927. oko podneva ugledala golog dlakavog čovjeka koji se smijao i nakon toga nestao u rijeci.Njena sumještanka Gabrijela Sačer također tvrdi kako ga je vidjela,ali je izrazila mišljenje da bi,iako vodenjak ne napada ljude,mogao biti umiješan u nekoliko neobičnih utapanja usred dana.Ana Bedenik tvrdi i da je jednom prilikom vidjela svečare koji su stali pred njezine krave s kojima se vraćala sa sajma.Rekla je da se počela moliti,a suprugu je rekla da se pomokri što ih je otjeralo jer prema legendama mokrenje tjera svečare.

Izvor: http://bolesnoo.blog.hr/2007/05/index.html
Obadić,Ivan, Međuodnos ljudi i rijeke Drave na područuju Varaždinske Podravine u novom vijeku,Radovi zavoda za znanstveni rad,HAZU Varaždin

Sliku nisam našla. Embarassed
Back to top Go down
 
Vtoplenik(vodenjak) i svečari
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Misterije-
Jump to: