Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Vrhunski akademici SAD-a otkrili da svježe lišće duhana liječi rak

Go down 
AuthorMessage
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

Vrhunski akademici SAD-a otkrili da svježe lišće duhana liječi rak Empty
PostSubject: Vrhunski akademici SAD-a otkrili da svježe lišće duhana liječi rak   Vrhunski akademici SAD-a otkrili da svježe lišće duhana liječi rak Icon_minitimeThu Jul 28, 2011 3:25 pm

Duhanske biljke

Istraživači na Sveučilištu Lousiane u Monroeu su otkrili antikancoregene spojeve na mjestu na kojem su to najmanje očekivali – duhanskom lišću.

Khalid El Sayed, izvanredni professor medicinske kemije na ULM Farmaceutskom fakultetu, te njegovi ULM kolege Paul Sylvester i Girish Shah, su početkom ovog tjedna dobili patent za antikancerogene spojeve u svježem duhanskom lišću od Ureda za patente i zaštitne znakove proizvođača u SAD-u.

“List i cvijet duhanske biljke sadrže velike količine ključnih aroma sastojaka koji se nazivaju kembranoidi, a u njih su položene nade da se mogu koristiti kao sredstva protiv raka,” kazao je EL Sayed. “Bilo je vrlo uzbudljivo otkriti antikancerogene aktivnosti.”

Upozorio je da to ne znači da će ljudi požeti iste dobrobiti sirovog duhana putem korištenja komercijalnog duhana, nadodajući da je većina antikancerogenog spoja izgubljena tijekom procesiranja komercijalnog duhana.

“Ovaj sastojak se obično ne nalazi u komercijalnom duhanu, zato jer je komercijalni duhan velikim dijelom degradiran u manje spojeve u vremenskom rasponu od godinu dana da bi se na taj način dobio miris tijekom procesiranja i fermentacije,” kazao je El Sayed.

Kembranoidi se nalaze u voštanoj tvari svježeg duhanskog lišća i oni pokazuju potencijal za kontroliranje metastatskog raka dojke i prostate. Biljka ih proizvodi kao kemijsku obranu da bih se zaštitila od insekata i štetnih infekcija mikroba, kazao je El Sayed.

El Sayed je kazao da je ta ideja nastala nakon proučavanja koralja koji imaju mekana tijela, te koji isto tako proizvode kembranoide da bi se zaštitili od predatora.

“Skupljali smo koralje koji imaju mekana tijela i otkrili smo da koriste nešto da bi zadržali predatore na udaljenosti, a ti morski kembranoidi su poznati po svojoj antikancerogenoj djelatnosti,” kazao je El Sayed. “Stoga smo postali zainteresirani da izoliramo isti sastojak u duhanskom lišću.”

I zasigurno, to je i ono što su i učinili.

“Ovo je izvanredno otkriće,” kazao je Karen Briski, voditelj odjela osnovnih farmaceutskih znanosti. “Pokazuje da postoji korisna i zdrava primjena duhana.”

Shah, koji je profesor farmakologije je kazao da je otkriće došlo kao poprilični šok. “Bio sam strahovito iznenađen s obzirom da je duhan dobro poznati kancerogen,” kazao je Shah.”Ovo ide protiv sadašnje dogme.”

El Sayed je kazao da se nada da će prodati prava na patent kompaniji koja može podržati još prekliničkih i kliničkih testova na tom spoju, tako da se on može koristiti za razvijanje dobrobitnih primjena.

El Sayed je kazao da njegova skupina isto tako radi s drugim istraživačima da bi istražila kako spojevi mogu biti korišteni da se zaštiti neurološka aktivnost, te dodatno, kako oni mogu biti korišteni da kontroliraju duhansku ovisnost.

“Svježi duhan je važan i relevantan posljoprivredni usjev za mnoge države u SAD-u,” kazao je El Sayed. “Sa ovim otkrićem, uzgajivači sada mogu započeti s proizvodnjom duhana za farmaceutske svrhe.”

Komentar: Osim kembranoida, duhan isto tako sadrži nikotin i solenasol, koji su se pokazali ljekovitim tijekom mnogih stanja koja uzrokuju smrt i patnju.


Source: matrixworld
Back to top Go down
 
Vrhunski akademici SAD-a otkrili da svježe lišće duhana liječi rak
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Zdravlje i medicina-
Jump to: