Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Patentiran mikročip koji razdvaja i izdvaja tumorske stanice u krvi

Go down 
AuthorMessage
Secret Face

Secret Face

Number of posts : 229
Registration date : 2009-01-27

Patentiran mikročip koji razdvaja i izdvaja tumorske stanice u krvi Empty
PostSubject: Patentiran mikročip koji razdvaja i izdvaja tumorske stanice u krvi   Patentiran mikročip koji razdvaja i izdvaja tumorske stanice u krvi Icon_minitimeThu Oct 28, 2010 11:40 pm

Španjolska tvrtka Ikerlan-IK4 i španjolsko sveučilište Mondragón Unibertsitatea sudjeluju u projektu koji je pokrenut od strane Nacionalnog istraživačkog vijeća, CSIC, a koji je razvio mikročip sposoban za razdvajanja i izdvajanja tumorskih stanica iz krvi pomoću ultrazvučnih valova.

Na ovom projektu je surađivala i Zaklada Opće bolnice Sveučilišta u Elcheu, zajedno s istraživačem Alfredo Carratom. Patentirani mikročip veličine je kovanice od jednog eura, a uključuje mali kanal kojim prolazi uzorak krvi koji sadrži tumorske stanice pacijenta. Uz pomoć ultrazvučnih valova usmjerenih na određeno područje, te stanice, budući da imaju gustoću i veličinu različitu od ostalih stanica, koncentriraju se na jedno mjesto odakle se skupljaju.

Uređaj, izrađen od plastike, ima potencijalne prednosti u otkrivanju metastaza u početnim fazama, te u kontroli učinkovitosti terapije koja se primjenjuje na pacijentima oboljelima od raka. Sastoji se od piezoelektričnog generatora akustičnih valova, mikročipa i fluidne kapsule.

Još jedna od jedinstvenih značajki je da je proces je potpuno neinvazivan, s obzirom da nema potrebe za uvođenje bilo kojeg stranog predmeta u uzorak krvi kako bi se otkrile tumorske stanice u krvi. Štoviše, on održava svojstva stanica, tako da se kasnije mogu provesti druga proučavanja ili biomolekularne analize. Sljedeća faza je razvoj prototipa u industrijskim razmjerima. U tu svrhu, istraživački tim već radi na usavršavanju mikročipa, te na razvoju sustava za automatsku detekciju i brojenje stanica tumora.


Izvor: znanost.com
Back to top Go down
 
Patentiran mikročip koji razdvaja i izdvaja tumorske stanice u krvi
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Zdravlje i medicina-
Jump to: