Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Forum Worth
happ.forumotion.com-Google pagerank and Worth

Share
 

 Donesen zakon za zaštitu robota

Go down 
AuthorMessage
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

Donesen zakon za zaštitu robota Empty
PostSubject: Donesen zakon za zaštitu robota   Donesen zakon za zaštitu robota Icon_minitimeMon Feb 02, 2009 4:47 pm

Prvi etički kodeks kojim će se roboti štititi od zlostavljanja ljudi, sastavljen u Južnoj Koreji, trebao bi se početi primjenjivati već ove godine. Koncipirao ga je peteročlani tim u koji su uključeni i futuristi te pisac znanstvene fantastike.

Naime, za Južnu je Koreju robotika pokretač ekonomije te u istraživanja tehnologije ulaže milijune dolara godišnje.

Budućnost robotike
– Vlada će sastaviti etičke naputke vezane uz ulogu robota koji će, kako očekujemo, u najskorijoj budućnosti razviti visoku inteligenciju – otkrio je tamošnji ministar trgovine, industrije i energetike, a član novoga zakonodavnog tima dodao: – Zamislite da netko androida tretira kao vlastitu suprugu!

U službenom je izvješću korejsko ministarstvo informiranja i komunikacija predvidjelo da će roboti do 2018. rutinski izvoditi kirurške zahvate te da će do 2015.-2020. svako južnokorejsko kućanstvo imati barem jednog robota. Zbog starenja stanovništva ubrzava se razvoj robotike.

Uskoro problemi
I prema studiji britanske vlade, koja je izrađena lani, za 50 godina roboti će tražiti jednaka prava kao ljudi, a na etičkim pravilima kad je u pitanju odnos prema robotima već radi i European Robotics Research Network.

– U 21. će se stoljeću čovjek prvi put sresti s izvanzemaljskom inteligencijom – onom robotskom. Taj će događaj obilovati etičkim, socijalnim i ekonomskim problemima – piše u etičkim uputama o odnosu prema robotima što ih je donijela ta institucija, o kojima će se u travnju raspravljati u Rimu.
Back to top Go down
 
Donesen zakon za zaštitu robota
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Ostalo-
Jump to: