Hrvatska Agencija za Paranormalne Pojave
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Do 2010. u trgovine stiže klonirano meso

Go down 
AuthorMessage
Man in Black

Man in Black

Female Number of posts : 1450
Age : 33
Registration date : 2009-01-28

Do 2010. u trgovine stiže klonirano meso Empty
PostSubject: Do 2010. u trgovine stiže klonirano meso   Do 2010. u trgovine stiže klonirano meso Icon_minitimeMon Feb 02, 2009 4:45 pm

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dobila je zadatak da utvrdi sigurnost konzumiranja mesa i mlijeka dobivenih od kloniranih životinja, u četvrtak je priopćeno iz Europske komisije.
Kako se navodi u tom priopćenju, Komisija je EFSA-i ranije istoga dana uputila pismo u kojem je od te agencije zatražila da procijeni moguće implikacije kloniranja vezane uz sigurnost hrane, zdravlje i dobrobit životinja te zaštitu okoliša u Europskoj uniji.
Dobije li ta tehnologija od EFSA-e zeleno svjetlo - o čemu ta agencija treba donijeti odluku u roku 6 mjeseci - klonirani prehrambeni proizvodi našli bi svoj put do polica trgovina diljem 27-članog bloka prije iduće godine.
Mnoge potrošačke i vjerske skupine snažno se protive kloniranju, tvrdeći da znanstvenici nemaju dovoljno saznanja glede učinka te metode, koja uzima odrasle stanice i međusobno ih spaja, nakon čega ih implantira u surogat majku, na prehranu i biologiju.
Zagovornici kloniranja životinja tvrde da će ta tehnologija pomoći povećati proizvodnju mlijeka, kao i bezmasnijeg i mekšeg mesa stvaranjem životinja otpornijih na bolesti, te tvrde da se radi o apsolutno sigurnoj metodi.
Komisija će o tome zatražiti i očitovanje svojeg etičkog povjerenstva.
Na tu je inicijativu Komisiju potaknula odluka američke Administracije za hranu i lijekove (FDA) u prosincu da su mesni i mliječni proizvodi od klonirane stoke, svinja i gusaka sigurni za konzumaciju.
Ipak, unatoč odobrenju FDA, nedavno je vodeća američka mljekarska industrija Dean Foods objavila da mlijeko od kloniranih krava više nije dobrodošlo u njezinoj proizvodnji, jer njezini kupci više ne žele mlijeko kloniranih životinja.
Brojna istraživanja pokazala su da Amerikanci nisu zainteresirani za kupnju mliječnih proizvoda koji sadrže mlijeko od kloniranih krava, poručili su iz Dean Foodsa.
Kloniranje stoke većinom se odvija u Sjedinjenim Državama, a Komisija ističe da se počelo razvijati i u EU i na međunarodnoj razini.
Europskim bi potrošačima bez obzira na odluku EFSA-e moglo biti potrebno dodatno razuvjeravanje.
Više od polovine sudionika nedavnog ispitivanja izrazilo je otpor prema kupovanju prehrambenih proizvoda dobivenih iz kloniranih životinja.
Back to top Go down
 
Do 2010. u trgovine stiže klonirano meso
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» re: resolution no.5 s 2010
» 17th June 2010: Online Event - Explanation of Adab Al Mufrab by Sh. Salim al Amry
» Eris vs Pluto
» Effectivity of Selective Pre-Audit on Government Transactions
» Mercredi 19 mai 2010: Quelle est votre pièce préférée?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Forum :: Ostalo-
Jump to: